Turbo, Girlhood, The Shallows en Het raadsel Rembrandt

Beeld uit Girlhood (Céline Sciamma, 2014).

Girlhood 

NPO 2, 23.45 uur

(Céline Sciamma, 2014) De 16-jarige Marieme (Karidja Touré) wordt opgenomen in een rebelse meidenbende in een buitenwijk van Parijs. Op energieke wijze en in losjes vertelde scènes maakt coming of age-specialist Céline Sciamma een complex meisjesleven inzichtelijk.

Turbo 

BBC 2, 09.30 uur

(David Soren, 2013) Disney/Dreamworks-animatiefilm rondom een slak als autocoureur. Turbo (Ryan Reynolds) is met zijn wiebelende oogjes zo aimabel als een (opeens supersnelle) slak kan zijn.

The Shallows 

Veronica, 20.30 uur

(Jaume Collet-Serra, 2016) Spannend spektakel op de vierkante meter, rond een surfer (Blake Lively) die vastzit in een godverlaten Mexicaanse baai, terwijl een hyperagressieve witte haai dwangmatig om haar heen cirkelt.

Valhalla Rising 

BBC 2, 01.40 uur

(Nicolas Winding Refn, 2009) Onwereldse, ultragewelddadige viking-variant op Wachten op Godot, met steracteur Mads Mikkelsen als eenogige, consequent zwijgende slaaf, die tegenstanders met blote handen uit elkaar rukt.

Vranckx

CANVAS, 20.10 uur

‘Geen millimeter’ inheems land zal overblijven, zei de Braziliaanse president Bolsonaro bij zijn aantreden. In Vranckx een reportage over de inheemse leidster Sonia Guajajara die strijdt voor haar territorium en de Amazone. Waarom doet Europa, belangrijke handelspartner van Brazilië, niet meer om Braziliaanse milieu- en mensenrechtenschendingen te stoppen?

Het raadsel Rembrandt 

NPO2, 21.05 uur

Onno Bloms derde zoektocht naar Rembrandt (van vier) begint in het Rembrandthuis, het huis dat Rembrandt voor 13.000 gulden kocht en waar hij -op het noorden- zijn atelier had, de Nachtwacht schilderde en waar Titus werd geboren. En waar hij de doodzieke Saskia tekende met een paar ontroerende pennenstreken.

Bronvermelding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *