Gloria Gaynor, Queen en Dolly Parton: (herschreven) liedjes uit de thuisquarantaine

Beeld Rob en Robin

Gloria Gaynor, Queen en Dolly Parton: (herschreven) liedjes uit de thuisquarantaine – 26 maart

Muziek lijkt soelaas te bieden voor de miljoenen mensen die wereldwijd in thuisquarantaine zitten. Op het internet verschijnt de ene na de andere parodie op nummers (vaak klassiekers) met herschreven quarantaine-teksten. Zoals die van de Britse blogger Victoria Emes, die in haar blauwe old school fitness-pakje voor de camera staat terwijl ze een variant op Gloria Gaynor’s I Will Survive zingt. Of JoJo’s Leave (Get Out), die de nieuwe titel Chill (Stay In) heeft gekregen.

Hier de clip van Victoria Emes:

En hier JoJo met Chill (Stay In):

Een andere aangepaste klassieker: de Coronavirus Rhapsody, een variant op, natuurlijk, Bohemian Rhapsody. De parodie is geschreven door de Amerikaanse comedian Dana Jay Bein (41). ‘Is this a sore throat, is this just allergies? Caught in a lockdown, no escape from realities,’ stond in het begin van zijn Twitterdraadje dat inmiddels viraal is gegaan.

‘Ik had een beetje last van mijn keel en begon ‘is this a sore throat?’ te zingen, zoals de openingszin van Queen’s Bohemian Rhapsody,’ zegt Bein. ‘Het voelde alsof ik met bliksem werd geraakt. Ik ging zitten en schreef de parodie in zeven minuten.’

Bein deelde de tekst op Twitter en moedigde mensen aan het te zingen, dat op te nemen en een eigen versie van het nummer te delen. Zijn tweet werd bijna tweehonderdduizend keer gedeeld en op YouTube verschenen meer dan veertig versies.

Ook in Nederland worden spontaan corona-liedjes gemaakt. Steph Morrow (30) en Alice Lewis (29) waren allebei thuis in Amsterdam toen ze een variant op Dolly Parton’s Jolene begonnen te zingen. ‘Ik zat in de huiskamer gitaar te spelen en Alice begon ‘quarantine’ in plaats van ‘Jolene’ te zingen,’ zegt Morrow. ‘Een half uur later was de tekst af, anderhalf uur later hadden we de video gemaakt.’

Bekijk Quarantine van Steph Morrow en Alice Lewis hier:

De huisgenoten deelden het nummer in eerste instantie alleen met mensen om hen heen. Een vriend vroeg of hij het op Reddit kon plaatsen, waar het nummer inmiddels bijna tienduizend keer omhoog is gestemd. Morrow: ‘Als ik had geweten dat het zo zou worden opgepakt, had ik voor het opnemen misschien wel even mijn haar gewassen.’ (Melisa Can)

Lokale kranten in nood, advertentiemarkt ‘volledig ingestort’ – 26 maart

Uitgevers van lokale en regionale huis-aan-huisbladen hebben acuut behoefte aan extra overheidssteun. Doordat de advertentiemarkt ‘volledig ingestort’ is, wordt het lastig gratis kranten nog wekelijks uit te brengen, schrijft de branchevereniging voor lokale nieuwsmedia NNP in een brief aan het kabinet. 

‘De advertentiemarkt is volledig ingestort, dat was onze belangrijkste bron van inkomsten’, zegt NNP-voorzitter Roy Keller.

‘De kosten om een krant te laten drukken en bezorgen zijn ineens veel hoger dan de opbrengst. Zo’n tegenvaller kunnen de meeste leden best een paar weken opvangen, mede dankzij algemene steunmaatregelen van het kabinet, maar dit gaat maanden duren. De logische oplossing lijkt dan: minder uitkomen. Maar dat zou verkeerd zijn. Juist in een periode waarin er extra veel behoefte is aan informatie, moeten we wekelijks verschijnen. Daar hebben we hulp bij nodig.’

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten slaat alarm. Voor krantenbedrijven kan een omzetdaling van 10 procent al fataal zijn, waarschuwt de NVJ in een brief aan het kabinet. Nu al wordt flink bezuinigd, onder andere door minder freelancers in te huren.

Lokale media worden gefinancierd door gemeenten, maar de verenigingen doen ook een beroep op minister Slob (media). Hij laat weten dat de kwestie zijn aandacht heeft. Recentelijk bleek al dat het slecht gaat met NDC Mediagroep, uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en het Dagblad van het Noorden.

Als de uitgever niet binnen twee jaar kan aantonen zelfstandig verder te kunnen, wordt NDC verkocht, zei de directeur tegen regionale omroep RTV Noord. Het coronavirus maakt de situatie zo penibel dat NDC een beroep doet op het noodfonds van het kabinet. (Menno van Dongen)

Bronvermelding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *