Dubbele identiteiten en verdeelde loyaliteiten in scherpe Britse undercoverserie ★★★★☆

Serie: Informer****

Geschreven door Rory Haines en Sohrab Noshirvani

Met Paddy Considine, Nabhaan Rizwan, Bel Powley

Te zien op NPO Start Plus

Het zal u wellicht zijn opgevallen: het aantal nieuwe series is niet bij te houden. Niet als kijker, maar ook niet als recensent. En dat is jammer voor bepaalde series die beter verdienen. Het zesdelige Britse Informer is al een tijdje uit en is nog altijd te zien op NPO Start Plus: het is een van de betere series dit jaar. Gemaakt in de beste Britse traditie van ongepolijst misdaaddrama in de straten van de Londense metropool (in dit geval Oost-Londen) – inclusief een stel topacteerprestaties. Denk ook aan series als Bodyguard en The Little Drummer Girl (beide uit 2018), die bewijzen dat de Britten nog altijd de beste seriemakers zijn – en dat elk verhaal, hoe complex ook, in zes afleveringen verteld kan worden.

En Informer is behoorlijk complex. De scenaristen, de Britse Rory Haines en de Amerikaans-Iraanse Sohrab Noshirvani, laten hun verhaal afspelen in de wereld van de informanten, die worden ingezet om terreurcomplotten te verijdelen. Het is een wereld van dubbele identiteiten en verdeelde loyaliteiten, een thema dat in Informer op alle niveaus speelt. Paddy Considine is Gabe Waters, een terreurbestrijder bij de Londense politie die achtervolgd wordt door een eerder leven, waar hij undercover was bij een extreem-rechtse organisatie. De sporen die dit heeft achtergelaten, gaan dieper dan de extremistische tatoeages die hij op zijn lijf draagt.

Samen met zijn nieuwe partner Holly Morten (de jonge actrice Bel Powley; een doorbraak te vergelijken met Florence Pugh in The Little Drummer Girl) rekruteert hij Raza (Nabhaan Rizwan), een nieuwe informant, een jonge Brits-Pakistaanse man, die betrapt wordt op kleinschalige drugshandel in een club. Maar het echte drukmiddel dat de dienst achter de hand heeft, is kennis over het feit dat de moeder van Raza haar papieren niet op orde heeft en elk moment gedeporteerd kan worden.

De zaak waar Raza op gezet wordt, moet leiden tot de ontmanteling van een terreurcel, die ook wordt verdacht van een bloedige (fictieve) aanslag in Rotterdam waarbij 17 doden vielen. En zo wordt het lot van Londen ogenschijnlijk bepaald door een groep mensen die bepaald geen solidaire terreurbestrijders zijn, maar door ressentiment, chantage en geheimen, in alle soorten en maten, verbonden zijn.

De sfeer van naderend onheil wordt onderstreept doordat in elke aflevering een sprong in de toekomst wordt gemaakt, waarbij we telkens meer details zien van een schietpartij in een café, waarbij contouren van dader en slachtoffers steeds duidelijker worden.

Informer geeft een scherpe, eigentijdse draai aan het klassieke gegeven van de man of vrouw die undercover gaat, waarbij de loyaliteit aan de regelaar (de ‘handler’) geen vanzelfsprekende zaak is. Het is misschien geen glanzende plotmachine als Bodyguard, maar in Informer voel je wel voortdurend dat er van alles op het spel staat.

Bronvermelding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *